Programma vakantie Portugal

Eerst vijf dagen “weg van alles en iedereen” aan een zonovergoten uitgestrekt zandstrand

Als je meegaat naar Portugal, dan moet je vooral... niets! Je wordt niet door een programma "gejaagd". Bij Tomeeto is onze filosofie dat een groot deel van de beleving zit in het onderling plezier maken en genieten van gezelschap. Dat wil niet zeggen dat er niks te beleven valt, integendeel. We hebben een kader waarin leuke activiteiten worden georganiseerd, maar omdat we niemand willen pushen, zijn de activiteiten optioneel. Je kan ze (alleen of samen met enkele andere deelnemers) aan je laten voorbijgaan als je juist ligt te genieten in de zon, verdiept bent in een boek of een gesprek, of in een partijtje beachvolley met de locals, ...

Deze vakantie is een combinatie van strand en stad. Aan het strand zitten we in eigen vakantiehuisjes, in Lissabon gaan we op hotel. Het voordeel van eigen accommodatie, is dat het veel gezelliger is voor de groepssfeer. We transporteren de "wij onder elkaar" sfeer die tijdens onze weekends zo gesmaakt wordt naar een zonnig Portugees oord. Wij houden van een authentieke service, ver van de massa.

Ontbijt en avondeten is inbegrepen in de prijs. In ons vakantiehuisje zorg je per twee voor het ontbijt voor de groep. Je kan daarbij de anderen eens lekker verwennen, of het bij een eenvoudig ontbijtje houden, allemaal goed. Voor de lunch kies jezelf of je ergens gaat lunchen of ook iets klaarmaakt in het vakantiehuis. Avondeten doen we in een gezellig Portugees restaurantje, of we barbecueën ook twee keer in ons vakantiehuis.

Hieronder een beschrijving van hoe deze vakantie in grote lijnen gaat verlopen.

Dag 1 (zaterdag):
Vlucht naar Lissabon en doorreis naar het strand

Samen met de andere deelnemers en de begeleider neem je de vlucht van Zaventem naar Lissabon om 17u00 (aankomst Lissabon 18h50 plaatselijke tijd - je vliegt met Brussels Airlines). Van daaruit reizen we met een rechtstreekse shuttle service naar het schiereiland Troia. In tegenstelling tot de populaire badplaatsen rond Lissabon is dit schiereiland niet per trein te bereiken, waardoor de nochtans prachtige zandstranden niet druk zijn. Geen enkel gebouw is meer dan vier verdiepingen hoog. De horizon gezien vanop het strand wordt hier nog door de duinen gevormd, niet door mastodonten van hotels. Je hebt hier een deugddoend gevoel van ruimte. Plaats zat voor je handdoek, je kan ook onbekommerd frisbee-en of beachvolleyen zonder tegen andere lijven te botsen. En afsluiten met een strandaperitief.

Eens aangekomen en geïnstalleerd in onze vakantiehuisjes in Sol Troia starten we onze vakantie met een avondmaal rond ons zwembad. Daarna zal de begeleiding van Tomeeto in de typische Tomeeto stijl ervoor zorgen dat iedereen elkaar op een ludieke manier leert kennen.

Dag 2 (zondag):
Vakantiegevoel begint aan het strand. ‘s Avonds uit eten in het havenstadje Setubal.

In de voormiddag toont de begeleider de weg naar het strand, op een kwartiertje lopen van de vakantiehuisjes. Ook waar je een koffietje kan gaan drinken, winkeltje vindt etc.

Na een dagje op het strand, zwemmen, lezen, frisbee-en, beachvolley of gewoon niksen en het vakantiegevoel laten neerdalen … nemen we de ferry naar het oergezellige stadje Setubal waar we verwacht worden in een gezellig Portugees restaurant in het havenstandje Setubal.

Dag 3 (maandag):
Atlantische oceaan: ideale golven voor een (hilarische) surfinitiatie

Vraag je je af hoe gemakkelijk of moeilijk bordsurfen nu juist is, moet je deze dag zeker meedoen aan de surfinitiatie (prijzen 2019, kunnen in 2020 licht afwijken: €48 / persoon – inclusief huur materiaal, gediplomeerde instructeurs en transport h/t naar vakantiehuis). We zitten aan de Atlantische oceaan, wat wil zeggen: ideale golven voor een surfinitiatie. Opgepast: je gebruikt spieren die je anders nooit gebruikt om in evenwicht te blijven op zo'n bord. Hilariteit verzekerd (als je elkaars potsierlijke pogingen ziet om recht te blijven 🙂 )

Zou je denken dat surfen enkel is voor jongelingen, lees dan even dit avontuur van twee vijftigers die begonnen met surfen. Zij getuigen: “Don’t worry baby

’s Avonds maken we in onze vakantiehuisjes samen een smakelijke BBQ klaar. En een beetje aperitieven rond het zwembad misschien?

Dag 4 (dinsdag):
Dagje strand en/of zwembad. Duinenwandeling voor de liefhebbers.

Vandaag maken we met de liefhebbers een duinenwandeling (6 km enkel). We vangen er nog een glimp op van Romeinse ruïnes - yes, die Romeinen zaten overal, ook op dit mini-schiereiland.

's Avonds gaan we nog eens per ferry naar het stadje Setubal om samen gezellig te dineren.

Dag 5 (woensdag):
Strand, strand en Paardrijden (op het strand)

In de voormiddag: strand, vakantiehuis, een duik in de Atlantische oceaan... la dolce far niente, of juist strandsporten, voor elk wat wils.

In de namiddag kan je gaan paardrijden aan het strand (prijzen 2019, kunnen in 2020 licht afwijken: € 50 / persoon voor 1h45 – vervoer h/t per taxi € 19 / persoon). Te paard over het strand draven of galopperen is pure vrijheid ervaren. Prachtig uitzicht, opspattend water, ... the whole thing 🙂 En dit onder leiding van de gepassioneerde dierenarts Luis Lamas.

's Avonds eten we in een gezellige Portugese taverne in de duinen vlak bij ons vakantiehuis.

Laatste 2 dagen het historische, bruisende Lissabon ontdekken – met zijn steegjes, pleinen, tram 38, barretjes , ...

Dag 6 (donderdag):
Lissabon: Belém district en LX factory

Vandaag verlaten we de uitgestrekte stranden van Troia en reizen we terug naar Lissabon.

In Lissabon aangekomen installeren we ons in ons hotel. Na de lunch gaan we met de liefhebbers naar het sfeervolle district van Belém. Hier vertrokken indertijd de schepen op zoek naar overzeese kolonies.
Van hieruit werd ook Indië ontdekt door Vasco da Gama. Belém is enerzijds heel poëtisch gelegen aan het glinsterende water. Anderzijds is hier ook het indrukwekkende klooster Mosteiro dos Jeronimos (men kan vermoeden dat die zeelieden behoorlijk veel schietgebedjes deden vooraleer zich in het avontuur te storten, waarvan ze, who knows, misschien nooit terugkwamen). In dit district rondlopen is al indrukwekkend op zich.

Eten doen we in de hippe kunstenaarsbuurt LX factory. Erna kunnen we blijven hangen in de gezellige barretjes van LX factory of  cocktails proeven in rooftop Park Bar, met een unieke sfeer en prachtig uitzicht over Lissabon by night.

Dag 7 (vrijdag):
Lissabon: stadswandeling en tram hoppen

Na een verkwikkend ontbijt in ons appartement, gaan we met de liefhebbers de stad verkennen met de Wild Walkers free tour. Wild Walkers is een organisatie van jonge, gedreven Portugezen die je Lissabon op een alternatieve manier leren kennen.

We lunchen samen in een mooi parkje. In de namiddag heb je vrij, en geven we je enkele suggesties, zoals even op de pittoreske tram 38 hoppen, de stad overschouwen vanop de Santa Justa lift, of door de steile steegjes van Alfama kuieren, alhoewel, wat heet kuieren, het zijn behoorlijke kuitenbijters :-). Of een koffie drinken in de trendy time out market, shoppen in de buurt Baixa-Chaido, ...

We ontmoeten elkaar dan voor het diner in een authentieke Portugese taverne. Om daarna de gezellige barretjes in Baixo-Chiado te gaan verkennen.

Dag 8 (zaterdag):
Laatste keer ontbijten samen (snif) en terugvlucht

We ontbijten nog een laatste keer samen deze week. Om 12u30 is onze vlucht vanuit Lissabon richting Zaventem. Met vermoedelijk nog veel om over na te praten op het vliegtuig. We landen om 16u10 in Zaventem.

DATA & DEELNEMERS:

Zaterdag 05/09 tot zaterdag 12/09/2020:
singles van 30 tem 45 jaar

Zaterdag 12/09 tot zaterdag 19/09/2020:
singles van 40 tem 57 jaar

Aantal deelnemers:
Min. 5 deelnemers
Max. 16 deelnemers

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig.

BEGELEIDING EN VEILIGHEID:

Deze vakantie wordt begeleid door Vlaamstalige begeleiding van Tomeeto.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken, ...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de gids vermeld te worden.

DOCUMENTEN:

Voor Portugal volstaat de identiteitskaart.

De Europese Ziekteverzekeringskaart (gratis verkrijgbaar bij uw ziekenfonds) is verplicht voor te leggen bij elk doktersbezoek, zoniet dient alles ter plaatse contant betaald te worden of kan niet-dringende hulp geweigerd worden. De kaart heeft een beperkte geldigheidsdatum. De Eurocross-kaart is NIET geldig.

 Bij vragen hierover, neem gerust contact op met de organisatie van Tomeeto (vakantie[at]tomeeto.be of 0474 09 61 79)