Programma éénoudervakantie Zeilen Zeeland

Eénoudergezinsvakantie met kinderen vanaf 8 tem 13 jaar:

PROGRAMMA

Hieronder vind je een beschrijving van het programma van de zeilweek in Zeeland. Dit gaat enkel om de activiteiten die we in groep doen - en nooit ben je verplicht om alles mee te doen. Sla gerust eens iets over als je behoefte hebt aan wat meer rust. Naast deze activiteiten is er ook tijd voor de kinderen om gewoon vrij te spelen op of rond het schip. Want geregeld gaan we ook voor anker of meren we aan zodat we het contrast tussen het schip en het ruime landschap volledig ervaren. Net zoals het contrast tussen actie op het zeilschip en laid back genieten en bijkletsen.

Verblijven doe je per gezin in je eigen kajuit. Voor maximaal 6 gezinnen zijn er twee gedeelde douches en twee gedeelde toiletten. Een week gaan varen op een zeilschip is niet meteen voor luxepaarden, maar voor wie houdt van een authentieke belevenis.

Alle maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaal) zijn inbegrepen en worden vers bereid door de schipper en haar bemanning in de kombuis van het schip. De keuken is lekker en toegankelijk.

Dag 1 (zaterdag): Inschepen

Inschepen op zeilschip de Nieuwe Maen

Schipper Gaby en haar bemanning verwelkomen je kinderen en jou bij het aanmonsteren op het schip. En natuurlijk leer je ook de andere passagiers kennen - ook altijd spannend, maar het ijs raakt altijd snel gebroken. Een veiligheidspraatje mag ook niet ontbreken. Bijvoorbeeld: één hand voor jezelf en één voor het schip. Want anders lig je bij de minste deining meteen in het water.

Dag 2 (zondag): Opleiding knopen leggen en touwen gooien

Op de eerste dag krijgen jullie meteen de basis van het zeilen mee. Knopen leggen, touwen gooien (lasso werpen over bolders), we oefenen het eerst terwijl het schip stil ligt. En ook het schippersjargon. Zeg bijvoorbeeld niet zomaar "touw" op een zeilschip. Net zoals de eskimo's vele woorden voor sneeuw hebben, hebben schippers dit ook voor touwen. En als de commando's over de wind heen moeten geroepen worden, kan je maar beter de juiste termen kennen.

Vervolgens hijsen we de zeilen en kiezen we het ruime sop. We doen in praktijk wat we eerst stil liggend geoefend hebben.

Dag 3 (maandag): Zeehonden-foto-jacht

In de Oosterschelde vinden we twee soorten zeehonden: de gewone en de grijze zeehond. Zeehonden moeten af en toe rusten en daarvoor zoeken ze de zandbanken op die bij eb komen droog te liggen. Juist dan varen we er langs. Ideaal om prachtige foto's te maken van deze fotogenieke dieren.

Dag 4 (dinsdag): Snorkelen

Op Grevelingen liggen allerlei eilandjes waar het schip voor anker kan gaan. De ideale plek om te leren snorkelen. Onze schipper Gaby die in een vorig leven badjuf is geweest legt de do's en don'ts van het snorkelen uit. Snorkelsetjes worden voorzien. De Zeeuwse wateren zijn naar Europese normen heel helder. Heel indrukwekkend wat je onder water ziet aan leven, o.a. kreeften kan je zien lopen.

Dag 5 (woensdag): Rustdag

Vandaag geen georganiseerd programma, maar het schip vaart in samenspraak met de deelnemers het Veerse Meer op, of naar een leuk plekje of stadje, bijvoorbeeld een bezoek aan Grevelingen of Brouwershaven.

Dag 6 (donderdag): Workshop zilte zaligheden proeven

Vandaag gaan we zelf oesters plukken en gratineren (en proeven, iew?), zeewier verzamelen, mosselen klaarmaken, kokkeltjes wokken enz...

's Avonds meren we aan aan een eilandje waar we hout sprokkelen, een kampvuur maken en genieten van een heerlijke BBQ.

Dag 7 (vrijdag): Droog vallen of schelpenzoektocht

Als de omstandigheden op zee het toelaten, laten we vandaag het scheep droogvallen. Een ervaring als het schip vast staat op de bodem en niet meer kan varen.

Alternatief kunnen we met een schelpenzoekkaart schelpen determineren. Of bijzondere viseieren ontdekken.

En natuurlijk ook genieten van zon en strand en zwemmen.

Dag 8: Vertrek

Tijd voor afscheid (helaas!!) na een laatste lekker ontbijt aan boord.

AANPASSINGEN AAN HET WEER

Om optimaal in te spelen op de weersomstandigheden, kan het zijn dat geschoven wordt in het programma. Dit laten we zeker op tijd weten tijdens je vakantie.

DATA

Zaterdag 04/08 – zaterdag 11/08/2023

DEELNEMERS

Aantal éénoudergezinnen:
Max. 6 gezinnen

Voor eenoudergezinnen met kinderen vanaf 8 tot 13 jaar.

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig. Alle activiteiten zijn begeleid.
Kinderen moeten vlot 25 meter kunnen zwemmen en zich op hun gemak voelen in het water.

ACCOMODATIE

Verblijven doe je in een eigen kajuit op het zeilschip De Nieuwe Maen. Maximum 6 gezinnen varen mee. Samen delen jullie twee douches en twee WC's.

BEGELEIDING EN VEILIGHEID

Alle activiteiten worden begeleid door schipper Gaby en/of haar bemanning (Nederlandstalig). Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht.

Van de ouders wordt verwacht dat ze zelf het kunnen van hun kinderen inschatten, vooral in verband met zwemmen en hoe nauw ze hun kinderen daarbij in het oog moeten houden. Al helpt de bemanning (of eventueel ook andere deelnemers) hier graag bij. Vraag er gerust naar indien we niet gezien hebben dat je een helpende hand kan gebruiken.

Aan boord is een EHBO-set aanwezig.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken, ...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de organisatie gemeld te worden.

DOCUMENTEN

Voor deze reis volstaat de identiteitskaart en Kids-ID en geldig rijbewijs voor de chauffeurs.

Bij vragen hierover, neem gerust contact op met de organisatie van Tomeeto (vakantie[at]tomeeto.be of 0474 09 61 79)