Technische fiche éénoudervakantie Ardennen 2020

Eénoudergezinsvakantie met kinderen in de kleuter en/of lagere school:

PROGRAMMA

Dag 1: Aankomst

Aankomst in de gîte in Somme-Leuze (vanaf 15h).
Om 16u krijgen we een rondleiding op de boerderij. Goed opletten geblazen want hier en daar worden al weetjes verklapt die van pas komen om later je boerendiploma te halen. Ook voor de ouders is het goed om de locatie even te kennen, zo weet je waar je je koters kan vinden en kunnen afspraken gemaakt worden waar de kinderen al dan niet vrij kunnen spelen.

Daarna eten we samen het diner dat voor ons op de boerderij wordt klaargemaakt.

Na het eten volgt nog een kennismakingsprikactie zodat je de andere deelnemers (en hun namen) al een beetje leert kennen.

Dag 2: Boerenspelen en zwemmen

Zoals elke dag deze week starten we met een verkwikkend ontbijt. Daarna vliegen we er meteen in met hilarische boerenspelen. Met z'n allen op dezelfde skilatten zo snel mogelijk vooruit, kruiwagenparcours afleggen, krattentreintjes race, zakspringen (puffen geblazen!), op zo'n hoog mogelijke krattentoren klimmen etc. Door deze spelen zit de sfeer er meteen in.

's Middags genieten we van een lekkere lunch op de boerderij.

In de namiddag is het als compensatie voor al dat ochtendlijke gespeel tijd voor een beetje ontspanning. Immers: vakantie = zwemplezier! Bij goed weer gaan we naar het strand aan de Ourthe. Mochten we pech hebben met het weer gaan we zwemmen in Bohon (ook daar: veel waterpret!)

Na het diner kunnen de kinderen nog wat vrij spelen (eventueel samen met de moni's) terwijl de volwassenen wat bijkletsen op het terras.

Dag 3: Speurtocht en picknick

Vandaag gaan we op speurtocht langs een prachtige route - als we die vinden natuurlijk. Goede ogen en neuzen komen hier goed van pas. Pientere kinderen zijn heel welkom, want mama's of papa's durven al eens de verkeerde kant oplopen! Af en toe onderbreken we onze tocht om even uit te blazen of een beetje te spelen. Picknicken doen we onderweg met de lekkere lunch die we meegekregen hebben op de boerderij.

Dag 4: Kids-only dag

Vandaag zijn ouders op de boerderij niet welkom. Ze moeten, ocharme, noodgedwongen een terrasje gaan doen elders (we zijn wel nog zo lief een picknick mee te geven). Na het ontbijt begint namelijk de kids only dag waar we allerlei maffe avonturen zullen beleven. We kunnen ze hier niet verklappen natuurlijk, want de mama's en papa's lezen mee. Tegen het avondeten zijn de ouders alweer terug en horen ze hun kinderen honderduit vertellen over de avonturen van deze dag - of juist niet? 😉

Opmerking: voor sommige kinderen is het moeilijk om afscheid te nemen van hun mama of papa, maar na 5 of 10 minuten is dat meestal voorbij. Toch kan het zijn dat je kind in een fase is dat dit absoluut niet leuk is voor hem/haar. Belangrijk om weten: je bent absoluut tot niets verplicht, blijf je liever bij je kind(eren), dan kan dat zeker. Wel vragen we je, ter wille van de andere kinderen, om liefst discreet of niet op de accommodatie te blijven. Het kan een uitstekende gelegenheid zijn om even wat exclusieve aandacht te geven aan je kind(eren) tijdens een leuke uitstap.

Dag 5: Rustdag

Rustdag. Map met toeristische informatie van de regio en tips voor invulling van de rustdag ter beschikking. Vb luieren aan een rivier of in een zwembad, Durbuy bezoeken, fietsen huren, avonturenparcours doen etc.

Deze dag is enkel het ontbijt gezamenlijk. Zo hoef je niet terug te keren naar de gîte als je juist een gezellig terrasje of plekje hebt ontdekt.

Dag 6: "Kinderen baas"-dag

Samen met de beleiding van Tomeeto steken de kinderen voor de volwassenen een heuse zoektocht in elkaar. Het is daarbij natuurlijk niet de bedoeling dat de ouders het te gemakkelijk gaan krijgen. De ouders kunnen van de gelegenheid profiteren om rustig bij de gîte te blijven of samen met de andere ouders een terrasje te doen in de buurt.

We lunchen samen op de boerderij.

In de namiddag moeten de ouders de zoektocht oplossen - als dat al lukt natuurlijk! Daarna (hoort ook bij kinderen baas dag) zorgen de kinderen voor het eten: we bakken zelf onze pizza's in een houtoven. Dat wordt smullen!

Dag 7: Boerendiploma en kampvuur

In de voormiddag gaan we even na wat iedereen al heeft bijgeleerd over het leven op de boerderij. Met een tractor rijden hoort daar ook bij. Na afloop trekken we naar een plaats aan de rivier waar we kunnen picknicken en zwemmen.

Onze laatste avond al! Daar hoort natuurlijk een kampvuur bij.

Dag 8: Vertrek

Tijd voor afscheid na een laatste lekker ontbijt.

DATA:

31/07 - 07/08/2020
07/08 - 14/08/2020
14/08 - 21/08/2020

DEELNEMERS:

Aantal éénoudergezinnen:
Min. 4 gezinnen
Max. 12 gezinnen

Voor eenoudergezinnen met kleuters en/of lagere school kinderen.
Belangrijk: kleuters moeten minstens een maand naar de kleuterschool geweest zijn en geen dagelijks middagslaapje meer nodig hebben.

Voor geen enkele activiteit is voorafgaande kennis of ervaring nodig. Alle activiteiten zijn begeleid.

BEGELEIDING EN VEILIGHEID:

Alle activiteiten worden begeleid door Nederlandstalige begeleiding van Tomeeto. Er worden geen onnodige risico’s genomen en deelnemers worden tot niets verplicht.

Van de ouders wordt verwacht dat ze zelf het kunnen van hun kinderen kunnen inschatten, bv afstand die ze kunnen wandelen. Ook wordt van de ouders verwacht dat zij tijdens het zwemmen hun kinderen in het oog houden. Al helpt de begeleiding (of eventueel ook andere deelnemers) hier graag bij. Vraag er gerust naar als we niet gezien hebben dat je een helpende hand kan gebruiken.

De begeleiding heeft tijdens de activiteiten steeds een beperkte EHBO-set bij.

Relevante medische zaken (gebruik medicatie, allergieën, astma, fobieën, zwakke rug, recente breuken, ...) dienen voor aanvang van de activiteiten aan de organisatie vermeld te worden.

DOCUMENTEN:

Voor deze reis volstaat de identiteitskaart en Kids-ID en geldig rijbewijs voor de chauffeurs.

Bij vragen hierover, neem gerust contact op met de organisatie van Tomeeto (vakantie[at]tomeeto.be of 0474 09 61 79)