Blog November: Single of niet, als je maar graag leeft

Onlangs las ik een prachtig artikel over An De May (43). Zij was 13 jaar single en beleefde allerlei hilarische dates. Drie jaar geleden werd ze holder de bolder verliefd en is sindsdien gelukkig samen met haar vlam. Het artikel was zo inspirerend dat ik haar contacteerde. Wat zij vertelde aan telefoon was zo mooi en genuanceerd, dat ik besloot deze nieuwsbrief eraan te wijden.

13 jaar is best lang, dus ik vroeg haar of ze het wachten op het verliefde gevoel uiteindelijk de moeite waard vindt. “Ja,” antwoordde ze rustig, “voor mij is dat vuurwerk wel echt nodig.” En ze voegde eraan toe: “Ik was een happy single. Ik had zeker regelmatig veel verdriet over het alleen zijn, maar daarnaast had ik een heel fijn leven. Ik maakte van alles mee. Er zijn veel dingen die ik ervan mis nu. (…) Als ik een moeilijke avond had, kon ik me verschansen in mijn huis, op mijn gemakje bekomen, en terug de buitenwereld in gaan als ik er klaar voor was. En we zijn veel vaker met twee, dus ik zie minder mensen, dat mis ik soms ook.” Toen ik haar vroeg wat ze dan het gelukkigste leven vond: single of in een relatie aarzelde ze even. Ze zei “ik ben verliefd op mijn vriend, het is dus niet zo dat ik kan kiezen, ik wil niet zonder hem.”

Ze vertelde ook dat ze in die dertien jaar nadacht over de juiste partnerkeuze en de gevoelens die daarbij horen, maar nooit stil stond bij wat voor relatie ze nu graag wou. Dat had ze over het hoofd gezien al die tijd, want het is ook belangrijk, beklemtoonde ze. Ze vertelde dat haar hoofd zo vol Disney is gepompt dat ze wel goed had begrepen hoe verliefdheid moet voelen. Maar hoe die “en ze leven nog lang en gelukkig” nu precies moet gaan, daar is zo geen handleiding voor – ze maakt onder die titel nu een podcast over dit onderwerp. “Een relatie heeft zo zijn eigen uitdagingen,” vertelt ze, “op een bepaald moment ben je elkaar zo gewoon en is het een uitdaging om de sprankel, de kleur erin te houden.”

Ik vroeg haar: “dus het is niet dat als je de juiste gevonden hebt, dat je er bent op gebied van geluk?” “Nee, absoluut niet. Je moet even hard je best doen om gelukkig te zijn.” Ik besloot: “dus single of niet, als je maar graag leeft?” “Precies, zo is het,” zei ze.

Verder lezen…

Samen met 4250 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Laat je e-mail-adres achter links onderaan deze pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *