blog juni 2024 foto

Blog juni: De Awimbawe Mood

De zomer is zo’n heerlijk seizoen. Met de komende grote dosissen buitenlucht en zon (eindelijk!) raak je vanzelf in een soort Awimbawe mood. Als dan iets du genre the lion sleeps tonight klinkt, moet ik gewoon meezingen. En als ik dat doe kan ik me gewoon geen zorgen maken. Over niks. Zelfs niet over de uitslag van de verkiezingen, om maar iets te noemen. De meest ideale setting is nog in de auto onderweg, raampje open, haren in de wind (kunnen ook die op je arm zijn mocht je er geen meer hebben op je hoofd) en iedereen luidkeels meezingen. En vervolgens de slappe lach krijgen.

Bij Tomeeto zal deze zomer weer gulzig genoten worden van zon en buitenlucht. In het zuiderse Kos, of in de diepe canyons van de Spaanse Pyreneeën, in de eindeloze Altlantische golven, op de idyllische Thaise stranden, in de charmante Franse Corrèze enz enz. Of op het boerenerf in de Ardennen. Met weidse uitzichten, of juist steile steegjes. Misschien met je kinderen met stro in hun haar, of zand tussen hun tenen. Of met andere volwassenen en gecondenseerde glazen op een terras, wij gaan overal voor de Awimbawe mood.

Samen met 7020 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

blog mei savoir vivre

Blog mei: Savoir vivre voor beginners

Savoir vivre – dat hebben die Fransen met hun stokbroden en baretten toch weer mooi gezegd. “Savoir” wijst erop dat je het wel moet kunnen, dat leven. In eerste instantie gaat savoir vivre om etiquette en beleefdheid. Persoonlijk ben ik fan van beleefdheid – als tegenhanger van de soms ietwat plompe doorgeslagen mondigheid. Maar Savoir vivre betekent ook weten de geneugten van het leven te vinden – en er de tijd voor nemen.

Ha zou je denken, easy, zo’n beetje genieten! Maar is dat zo easy? Hoe vaak hollen we op automatische piloot opgejaagd door allerlei to-do’s en verplichtingen door onze dagen? Met op het einde van de dag soms nog enkel Netflix-energie? Of hebben we soms uitstelgedrag voor de leuke dingen in het leven: toffe reisjes, tijd voor vrienden – zogezegd omdat het nu wat druk is. Terwijl het druk hebben eigenlijk een constante is.

Savoir vivre vraagt dus om een beetje wakkerheid. Een beetje blijven beseffen wat je belangrijk vindt. Bewust de automatische piloot op stop zetten en een momentje pakken. Om een glimlach uit te wisselen met een onbekende – in plaats van bij de minste verveling de gsm te pakken. Of om met een koffietje een minuutje zon te tanken, …. En o, ik zou nog vergeten: om dat reisje te boeken waar je al een tijdje zin in hebt. Dat is het moment dat Tomeeto in the picture komt 😉

Savoir vivre kan thuis, maar op vakantie heeft het toch net dat beetje extra. In een afgelegen charmante Franse gîte, op het zonovergoten Griekse eiland Kos, tijdens avonturen in de Spaanse bergen etc etc. zijn de kleine gelukjes voor het rapen. Zeker in fijn gezelschap. Dat je op singlereis of éénoudervakantie sowieso tegenkomt.

Samen met 6930 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

blogfoto april 2024

Blog april: SCHERMPJES OP VAKANTIE?

Een haat-liefde-verhouding heb ik met mijn smartphone. Herkenbaar 😉? Die o zo handige smartphone. Ik gebruik ‘m om de weg te vinden, zowel op de autostrade als in de diepste bossen, om te betalen, foto’s te maken, er een filtertje op te zetten, actualiteit te volgen, enz enz enz. Zelfs om te bellen!

Maar het ding is ook zo verslavend. Diepe zucht.

Ook bij kinderen zijn schermpjes tegelijk een vloek en een zegen. Even de peuter op de nannypad als mama wil douchen, halleluja!
Of met schermpjes gejengel verstommen tijdens een lange autorit.

In ruil voor deze voordelen lijken kinderen doorgaans élke minuut ze kunnen naar deze schermpjes te grijpen. Ikzelf heb bij mijn zoon allerlei regels proberen invoeren. Enkel binnen bepaalde uren op de gsm. Enkel buiten bepaalde uren op de gsm. Maximum schermtijd enz enz. Maar die schermpjes zijn met een heel leger: smartphone, tablet, playstation, laptop (“nodig voor school”). Mijn inspiratie om ze in te dammen geraakte soms op.

Op onze boerderij- en Opaalkust-éénoudervakantie hebben we nochtans een regel die heel goed werkt: kinderen mogen enkel op hun eigen kamer op hun schermpjes. Zo steken ze de andere buiten ravottende kinderen niet aan. Ouders zijn doorgaans heel blij met deze regel.

Bij tieners hebben we deze regel niet, maar toch zitten ze verbazend weinig op hun smartphone. Het felle zonlicht helpt natuurlijk 😊 maar blijkt dat er één iets nog prikkelender is dan hun telefoon: een bende leeftijdsgenoten. Als die bijvoorbeeld volleyballen of anders konkelfoezen samen, moeten gsm’s de duimen leggen.

Ook onder volwassenen zien we de gsm heel weinig op onze weekends en vakanties. Dat onze deelnemers komen met de bedoeling om andere mensen te leren kennen, helpt natuurlijk.

Ik zei het al vaker: wij hebben een zalig doelpubliek. Leuker en boeiender dan je gsm 😉.

 

Samen met 6930 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

tomeeto bestaat 10 jaar

Blog maart: Tomeeto is 10 jaar!

Geloof het of niet, maar Tomeeto is 10 jaar oud! Ik sta me bij deze gelegenheid een beetje nostalgie en emo-gedoe toe.

Een vleugje emo
Toen ik na mijn eerste singlesweekends de laatste auto met deelnemers zag wegrijden overviel me altijd een bijzonder intens gevoel. De spanning van heel het weekend viel van me af. Ik stond daar plots helemaal alleen, in het donker. En zonder ik goed wist waarom, moest ik altijd even huilen (niemand keek hèhè).

Het was niet enkel de spanning die van me afviel, maar ik was vooral onder de indruk van al het enthousiasme van de deelnemers, alle inzet van de begeleiders, de goede samenwerking met de uitbaters. Ik wist niet waar ik zoveel goodwill aan te danken had.

De groei
Tomeeto begon te groeien, en ik moest mee groeien. Ik kreeg meer schouderklopjes, maar ook meer kritiek. Ik kende meer succes, maar ook meer tegenslagen. Mijn incasseringsvermogen moest mee groeien. En mijn lef ook want de beslissingen die ik moest/moet nemen hielden steeds meer risico in: mijn vaste baan als werknemer opzeggen, een eerste werknemer aannemen.

Het is het allemaal zo waard geweest. Ik ben zo blij met Tomeeto. En hoe het op het gemakje langzaam maar zeker groeit.

Het hart van Tomeeto
En hoe cheesy ook, ik moet zeggen: zonder alle deelnemers, zonder onze begeleiders, zonder alle goede raad van ervaren mee-denkers was dit nooit of te nooit gelukt. Ik weet niet of ik vooral dankbaar of trots moet zijn op al deze mensen. Ik ben het gewoon allebei evenveel: dankbaar en trots op het doelpubliek en de begeleiders van Tomeeto.

Er valt iets te winnen!
En om daar ook een cadeau tegenover te zetten, organiseert Tomeeto een wedstrijd waarbij 2 reischeques van € 400 kunnen gewonnen worden. Dat kan ook jij zijn!
Lees er hier alles over.

Samen met 6750 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

Blog februari: Help, een spook!

Sommige woorden zijn onvolledig. Drempelvrees is er zo eentje. Drempelvrees heb je enkel voor iets waar je zin in hebt, iets wat je cool lijkt. Nooit voor iets dat je nougatbollen interesseert. Eigenlijk zou het dus coole-activiteiten-drempelvrees moeten heten.

Maar ook dat zegt niet alles. Want of ze nu in arduin zijn of in beton, schrik heb je niet voor zo’n onschuldig stuk drempel. De drempel is natuurlijk een metafoor voor alle spoken waarvan je schrik hebt. Zo gezien zou het zelf-vermoede-spoken-bij-nieuwe-coole-activiteiten-vrees moeten heten. Al geef ik toe dat dit eerder lang wordt 🙂

Bij Tomeeto is het meest voorkomende spook “wat als ik daar de enige ben die niemand ken?“. Zoals vaak bij spoken, zijn ze in werkelijkheid onbestaande. Tomeeto is een reisorganisatie, geen vereniging met leden. Bij onze vakanties gaan altijd veel nieuwe mensen mee, die nog nooit zijn mee geweest. Ook mensen die wel al mee waren op andere vakanties, maar elkaar niet per sé kennen. Voor elke deelnemer is het altijd een sprongetje in het onbekende. Daardoor voelt iedereen zich snel thuis bij elkaar.

Spoken komen in allerlei vormen en kleuren, maar meestal in een gedaante die voor de gastheer  onzichtbaar is – zo sneaky zijn ze wel. Aarzel je dus om iets te doen waar je best zin in hebt, maar durf je niet goed, dan weet je: je zit met een spook. Meteen komaf mee maken, want spoken winnen aan macht met de tijd. Door meteen een Tomeeto singlesreis of éénoudervakantie te boeken om maar iets te noemen 🙂

Samen met 6500 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

lente weekend fietsen single reizen

Blog januari: Ben ik klaar voor een singleweekend/vakantie?

Heb je veel zin om mee te gaan een singlesweekend/vakantie van Tomeeto, maar heb je je twijfels?
Met deze vijf vragen helpen we je graag in je beslissingsproces.

VRAAG 1. BEN JE SINGLE?

Niet single? Ai, wat een pech!! 🙂 Jij kan niet mee. Maar misschien zijn onze éénoudervakanties wel iets voor jou?

Van plan om single te worden? Oei, dat klinkt niet goed! Tussen van plan zijn om single te worden en echt single zijn, zit nog een heel grote gap.
Vermoedelijk heb je nog andere katjes te geselen, singles weekends of vakanties zijn er enkel voor wie daadwerkelijk single is.

Pas single? Dan hangt het ervan af hoe hard je dit nog moet verwerken. Is de breuk vers en ongewild?
Dan is het beter om nog even te bekomen in gezelschap van vertrouwde mensen. Laat hen je maar goed vertroetelen.

Was de breuk al lang hangende en ben je er al min of meer mee in het reine, dan ben je klaar voor een singlesvakantie, meer nog: als je de sprong waagt kan je er wel eens veel deugd van hebben.

Al een tijdje of al lang single? Niet aarzelen, gewoon blijven nieuwsgierig zijn naar nieuwe ervaringen en ontmoetingen.
Singlesvakanties zijn dé manier om even helemaal weg te zijn uit je gewoonlijke kringen.

 

VRAAG 2. HEB JE SCHRIK OM JE ALLEEN IN TE SCHRIJVEN?

Ja? Weet dan dat er echt heel veel zijn die zich alleen inschrijven met een bang hartje. Het is compleet normaal. Maar het voordeel is dat het je extra open maakt. Dat geldt ook voor de andere deelnemers. Als jullie elkaar dan ontmoeten voelen jullie je snel op je gemak bij elkaar. Ook de begeleider bij de singlesvakanties van Tomeeto doet er alles aan dat je je snel thuis voelt op vakantie.

Nee? Des te beter. Heel welkom!

 

VRAAG 3. BEN JE SOCIAAL?

Ja? Ideaal!

Nee? Dan hangt het ervan af. Je komt natuurlijk in een groep terecht. Maar: niks moet. Je even afzonderen of een me-time moment is absoluut oké.
Je hebt altijd alle vrijheid, het is jouw vakantie.
Als je echt niet voor groepen bent, zal je vermoedelijk niet zo genieten van het samen tafelen of activiteiten doen, en is het eerder beter om niet mee te gaan met een singlesvakantie.

 

VRAAG 4. BEN JE OP ZOEK?

Ja? Bij Tomeeto hangt geen dating-sfeer. Desondanks komen er regelmatig koppeltjes uit, maar toch gaan de meesten als single terug naar huis. Dit om ter vermijden dat je zou verwachten zeker iemand tegen te komen. Wat wel zo is: je leert op singles weekend of vakantie sowieso een aantal nieuwe mensen kennen en breid je netwerk uit. Het kan een bal zijn die aan het rollen gaat…

Half-half? Een leuke vakantie heb je sowieso. En wie weet heb je daarboven op een speciale klik met iemand.
Dat zou leuk zijn maar hoeft niet en maakt verder voor jou niet uit. Ideaal, welkom!

Nee? Bij Tomeeto gaan andere mensen mee die in dezelfde situatie zitten als jou of gelijkaardige dingen hebben meegemaakt. Het kan deugd doen even weg te zijn en onbekommerd plezier te maken of goede gesprekken te hebben met mensen die weten waarover je het hebt. En echt: niks moet, geen verwachtingen. Er kan zoveel goeds voortkomen uit de vakantie: van gewoon plezier tot echt fijne vrienden voor het leven en alles daartussen.

 

VRAAG 5. TREK JE GRAAG MET LEEFTIJDSGENOTEN OP?

Nee: liever met mensen die jonger zijn? Ben jij jong van geest? Weet dan dat bij Tomeeto veel mensen meegaan die jong zijn van geest. Vaak heel sportief en ondernemend, ongeacht de leeftijd. Immers, graag meegaan met een groep onbekenden is niet iedereen gegeven. Er is een dosis openheid, nieuwsgierigheid en ook een tikje durf voor nodig.

Anderzijds kan je er ook een vakantie uitpikken waar jij eerder bovenaan in de leeftijdsgroep valt, onze leeftijdsgroepen hebben immers altijd een span van 15 jaar. Klik hier voor ons aanbod per leeftijdsgroep.

Ja? Ideaal: Tomeeto organiseert vakanties volgens leeftijdsgroepen. Leeftijd zegt niet alles, we know, maar doorgaans maakt het dat je sneller elkaars leefwereld aanvoelt.

Samen met 6500 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

blogfoto feestdagen

Blog december: Eerste hulp bij feestdagen

Feestdagen. Kunnen gezellig zijn. Buiten guur koud. Binnen lekker warm en niks dan lachende gezichten. Harmonisch samenzijn met familie en vrienden. Tot daar het ideaalbeeld. Pas op, het bestaat, je gaat me er niet sarcastisch over horen doen. Het kan echt gezellig zijn en deugd doen. En toch, ideaalbeelden: tricky business. Want wat als je er niet aan voldoet? Ben je dan niet stiekem een beetje boos op jezelf? Zo van: waarom kunnen al die anderen dat wel, en ik niet?

Bedenk dan dat “al die anderen” er véél en véél minder zijn dan je wel zou denken. Eén van mijn slogans is “iedereen heeft recht op zijn afwijkingen”. De ene is single, de ander rookt, weegt wat teveel, of te weinig, heeft geen baan, of draagt sokken in sandalen. En dat zijn dan nog maar de klassiekers, het pallet aan mogelijke afwijkingen – of combi’s ervan – is eindeloos. Eigenlijk is het vooral kleurrijk dat iedereen op zijn manier(en) afwijkt.

En wat ook mooi is: een “afwijking” delen met iemand schept een band. Niks zo gezellig en plezant als samen lekker niet beantwoorden aan het ideaalbeeld.

In 2024 zullen bij Tomeeto weer veel nieuwe vriendschappen gesmeed worden. Tussen mensen met allerlei boeiende afwijkingen. Wie weet jij ook?

En last but not least: kom je tijdens de feestdagen een single tegen, doe niet de tenenkrullende wens voor een goed lief in 2024, maar schenk een Tomeeto cadeaubon voor een singles vakantie.
Al was het maar als Eerste Hulp bij Feestdagen 🙂

Samen met 5700 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

blogfoto iets maf

Blog november: Eerst nog iets maf

Winteruur: check. Vallende bladen: check. Herstweer: check.
Dat is het moment waarop in een ver land Sinterklaas zijn tabbaard alvast laat strijken en de kerstman alvast wax voor zijn sleeën bestelt.

Voor we het weten zitten we in de traditionele feestperiode Staat voor: uitgebreid kokerellen, feestelijk eten, heerlijke wijntjes, gezelligheid met familie en vertrouwde vrienden.
Alle slogans over buiten de comfortzone treden ten spijt: soms is het binnen de comfortzone te doen.

En toch, teveel vertrouwdheid, altijd dezelfde vaste kringen kunnen al eens de kriebels geven.
Een gevoel laten bekruipen van: ik moet er even uit.
Dat er even uitknijpen kan ook preventief. Vooraleer de feestperiode in te duiken, eerst nog even iets ongewoon mafs doen.

Zoals op singles weekend vertrekken met een groep onbekenden naar een gîte in de Condroz.
Weliswaar helemaal omkaderd met activiteiten en catering, alles erop en eraan.
Ik kan het alleen maar aanbevelen.

Samen met 5700 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier.

blog foto oktober 2023

Blog oktober: Smeltkroes

“Single” is één woord, en dekt toch een héél brede lading. De singles die we bij Tomeeto ontmoeten (en dat is ook al een selectie) zijn van allerlei pluimage. Ik stel vast: “de” single bestaat niet. Net zoals “de” vrouw, “de” man, kortom “de” mens ook niet bestaat.

Aan onze weekends nemen artsen, truckers, arbeiders, professoren, ambtenaren, ondernemers, leerkrachten, sales, IT-ers, landbouwers, verplegers, verzorgers, ingenieurs, politie- en brandweermannen, juristen, secretaressen, plantenveredelaars, immobilienmakelaars, enz. enz. enz. deel. Een smeltkroes van leefwerelden. En dan heb ik het nog niet over ieders anekdotes, hobby’s of temperament.

Een beetje zoals Forrest Gump’s box of chocolates, “you never know what you’re going to get”. 🙂

Wij nodigen je van harte uit om je ook eens te laten opgaan in zo’n smeltkroes, een plons in een bad vol onbekenden die blijken verrassend leuk te zijn.

Samen met 5700 anderen onze blog in je inbox ontvangen? Klik hier

Blog september: Trots tap tap tap

Nu de zomer op zijn einde loopt, en onze allerlaatste groep van het seizoen as we speak de Spaanse Pyreneeën onveilig maakt, gun ik mezelf een nostalgisch terugblikmomentje.

Daarbij blik ik niet enkel terug naar het begin van de zomer, maar naar 2014 toen ik Tomeeto met een bang hartje oprichtte. Ik krijg wel eens de vraag of Tomeeto een uit de hand gelopen hobby is, maar eigenlijk is het eerder een uit de hand gelopen therapie. Toen in 2013 mijn voormalige echtgenoot plots ribbedebie was, had ik een projectje nodig om me af te leiden.

Het projectje groeide uit tot een echte passie. Helaas behoedt me dat niet voor een stommiteit af en toe. Soms heb ik een begeleider niet goed gebrieft, laat ik een slordigheid op mijn website staan, schrijf een joekel van een dt-fout enz. Maar als ik zo zie hoeveel plezier, hoeveel zorg voor elkaar, hoeveel fijne gesprekken, hoeveel vriendschappen voortkomen uit de vakanties van Tomeeto, ben ik eigenlijk wel (geef ik toe) trots op mezelf.

Trots kan soms wat ego-achtig zijn maar het mooie aan trots is dat je perfect trots kan zijn op een ander. Op je kind, je collega, je voetbalploeg of je buurman. Zo ben ik ook echt trots op mijn begeleiders. Zoals zij hun schouders onder Tomeeto zetten en zich helemaal geven. En zeker ook op onze deelnemers. Je hebt het toch maar gedaan, als single of als éénoudergezin ingetekend voor een groepsreis met onbekenden. En hiervoor misschien veel twijfel overwonnen. En vervolgens je gegeven om er samen met de anderen een super fijne week van te maken. Ook ben ik trots op mijn nieuwe medewerkster Catherine. Ook al is ze nog maar een maand bezig, ze is duidelijk uit het juiste hout gesneden.

Het ligt in de aard van de meeste mensen om hun stinkendste best te doen. En soms vloeken we vooral op wat ons niet lukt en vergeten daarbij al eens trots te zijn op onszelf. Dus als je dit leest, en je was al even vergeten op te merken hoe je er elke dag voor gaat, zeg jezelf “goed bezig, je doet het toch maar!” met daarbij een welgemeende tap tap tap op je schouder. Schenk je daarbij gerust eentje in en breng een toast uit op jezelf.

Of we doen het ineens samen, komende zaterdag 23/09 op de info-avond & café in Leuven. Altijd een gezellige mix van bekende en nieuwe gezichten. En wij van de organisatie blikken daarbij alweer vooruit. Want echt, er is altijd veel nieuws en leuks aan de horizon, ook in de herfst en de winter. Zeker bij Tomeeto, aja! 🙂